Buďte v obraze

√ za rok se vypěstuje na celé zeměkouli pro 7 miliard lidí pouze cca 200 tun šafránu (odtud rčení "je toho jako šafránu"), omezená vzácná komodita

√ použitelná část rostliny vyskytující se na trhu pod názvem šafrán jsou 3 pestíky (blizny) červeno – oranžové barvy uprostřed květu, které se vyštipují ručně, neboť tato rostlina nejde sklízet strojově a navíc se u iránského šafránu každá bliznička zkrátí o žlutou  světlejší část, aby zákazník obdržel pouze část s účinnými látkami (barva, chuť, aroma, zdravotní účinky), ostatní méně kvalitní šafrány  jsou i s těmito žlutobílými konci, toto si mohou dovolit pouze zde, neboť vypěstují 95% světové produkce, ostatní země z celkovou 5% produkci nejenže využijí celou část, ale bohužel dochází k přimíchávání náhražek pro zvýšení objemu produkce

pro malé množství sklizně je potřeba velké území na pěstování

√ kvalitu koření vytváří kvalita půdy, podnebí, a daší jako např. u pěstování vína, proto pokud máte doma na zahrádce krokus a patříte mezi "samopěstitele", maximálně vám zabarví vodu při vaření, neboť u nás se vyskytuje šafrán "zplaněný"

√ má mnoho zdravotních účinků (v perské medicíně se užívá přes 3000 let, vyrábí se z něj také tablety pro podpůrnou léčbu deprese, neboť látky v šafránu podporují produkci serotoninu)

√ využitelný jako koření v kuchyni pro mnoho pokrmů, jako nápoj - šafránový čaj nebo jako léčivo

√ ojedinělá a nenapodobitelná chuť (zemitá, s medově dřevitým nádechem)

√ minimální množství (cca 2% podílu) šafránu již vytváří pokrm s vůní, barvou a chutí šafránu