Nenechte se napálit

                         

Vzhledem k vzácnosti. a tím omezené produkci šafránu dochází při koupi nejčastěji k těmto problémovým možnostem:

-  k nabízení a prezentování "odpadní" produkce za top šafrán (blizny světle oranžové barvy, blizny s bíložlutým koncem, sušené květy bez blizen - zbytek květu šafránu po sklizni), většinou na velkém množství na tržištích v Turecku, Egyptě,...

- k pančování (přimíchávání náhražek) - světlice barvířská,...

- k  padělání, vydávání jiných rostlin za šafrán (sučené květy měsíčku...)

toto např. není šafrán

Neznalost pak může vyústit v koupi něčeho, co s šafránem nemá nic společného.  Pokud nakupujete v zahraničí na tržišti velké množství za nízkou cenu, nejedná se o šafrán, ale o tyto náhražky. Začátečník neznalý vůně a chuti šafránu obzvláště v případě šafránového pudru (blizny rozemleté na prášek) může tyto náhražky přijmout jako šafrán, poté, co se seznámí s naší nabídkou, je překvapen specifickou vůní a chutí pravého šafránu.  

Také by mělo být koření originálně zabaleno od pěstitele, pokud nakupujete přebalované  (nedůstojně pro šafrán "červené zlato" v igelitových sáčcích) je riziko kontaminace plísněmi a jinými nečistotami. Blizny se originálně suší a balí za určitých nutně dodržených podmínek pro zachování kvality.

Chuť šafránu je nezaměnitelná, nejde ničím nahradit, napodobit, to je jeho další vzácnost. Kvalitní šafrán nejen pokrm obarví do žluta, ale dává mu také svou specifickou vůni a chuť. "Dřevitou, zemitou, s medovými tóny".

Perský (Iránský) se navíc na rozdíl od ostatních odlišuje vysokou koncentrací potřebných látek pro chuť a vůni v malém množství, je to dáno délkou pěstování a při sklizni zkrácením každé blizny (nitky) o jednu třetinu, která je považovaná za méně hodnotnou, takže zákazník neplatí za "odpad".